. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Élet a halál előtt
2012-02-07 21:29:48
Élet a halál előtt

Élet a halál előtt

Élet a halál előtt című film hazai ősbemutatóját tartják Pécsett. Évente harmincezer ember hal meg daganatos betegségben Magyarországon, Baranyában több mint ezren. Pécsett országosan egyedülálló módon két hospice szervezet is működik, s a mecsekalji város abban is úttörő szerepet tölt be, hogy az orvosképzésben külön kurzuson oktatják ezen betegek halálhoz vezető útjának megszépítését, szenvedéseik csökkentésének, fájdalmaik csillapításának módszereit. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy Pécsett mutatják be a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány szervezésében a gyógyíthatatlan betegek kezelésének kihívásairól szóló ausztrál dokumentumfilmet. 

Mint dr. Csikós Ágnes, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke elmondta, az ausztrál  rendező tizenegy országban forgatta a filmjét, amely egy bensőséges, reményteli, az élet szeretetét és tiszteletét sugárzó történetet dolgoz fel, bemutatva a daganatos betegek helyzetét, megszólaltatva azokat és  hozzátartozóikat, valamint a velük foglalkozó szakembereket. Kitért arra is, az alkotás a daganatos betegségben szenvedőkre, s a kezelésükre igyekszik a figyelmet ráirányítani.


Hangsúlyozta, a hazai hospice ellátási rendszer  Európa középmezőnyében helyezkedik el. Azonban az emberek általában az intézményes formáját, a kórházak hospice osztályait ismerik. Mint elmondta, az utóbbi időben azonban egyre többen szeretnék utolsó napjaikat, hónapjaikat otthonukban eltölteni, szeretteik körében meghalni. Pécsett két szervezet is segíti ennek az útnak a megtételét, támogatva nemcsak a súlyos beteget, hanem annak hozzátartozóit is. Munkatársaik  ingyenesen vesznek részt ápolásukban, s a szervezet szintén térítésmentesen ad kölcsön az otthoni ápolást megkönnyítő eszközöket.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy hazánkban sajnos még nem kap elég nagy szerepet a végstádiumos betegek esetében a fájdalomcsillapítás,  pedig a hozzájuk  forduló betegek több mint a fele az elviselhetetlen fájdalom csökkentéséért keresi meg őket.  Az  utolsó pillanatig teljes élet élhető. Mindenkinek alapvető emberi joga, hogy a halálhoz vezető utat ájdalom nélkül tegye meg hiszen nem az a kérdés, hogy meghalunk-e, hanem az, hogy hogyan, méltóságteljesen, vagy borzalmas szenvedések közepette.

Míg több generáció élt együtt, a család apraja nagyja tudta hogyan kell ellátni beteg hozzátartozójukat. Az unokák átélték a nagyszülők elvesztését, s látták miként segítették őket a halálhoz vezető úton szüleik. A kórházi rendszer széleskörű elterjedésével, a generációk különélésével az otthoni haldoklás, halál elveszítette természetes voltát, s tabuvá vált.

Mostanra ismét mind nagyobb teret kap a családok életében az otthonápolás, mind több beteg szeretné a sajátjai körében tölteni élete utolsó időszakát. Ebben játszanak nagy szerepet a hospice otthoni szakápolást ellátó szolgáltatók, akik team munkában - koordinátor, hospice orvos, szakápoló, pszichológus, dietetikus, gyógytornász, fizioterapeuta, szociális munkás, önkéntes - végzik tevékenységüket.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>