. Ma Emma napja van.
Gebauer Ernő Emlékév
2012-01-19 18:59:33
Gebauer Ernő Emlékév

Gebauer Ernő Emlékév

Gebauer Ernő Emlékévet rendeznek Pécsett. A neves pécsi festőművész születésének 130., valamint halálának 50. évfordulója kapcsán civilek, a Káplár László Alapítvány, valamint a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter  számos érdekes programot szerveznek, egyebek mellett  időszakos kiállításon mutatják be  az alkotó műveit és hagyatékának különleges darabjait.

 

Gebauer Ernő az ausztriai Hartbergben született 1882-ben. Iskolai tanulmányait Grazban, majd Pécsett végezte. A mesteriskolában Székely Bertalan növendéke volt. Vallási témájú freskói közel ötven, elsősorban pécsi, baranyai és Tolna megyei templomokban láthatók, míg számos a világiak pécsi közintézmények – többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, vagy a ma már étteremként működő egykori élelmiszerbolt falain láthatók. Olajfestményei, linómetszetei, rajzai, vázlatai ma közgyűjtemények értékes darabjai, valamint magánszemélyek tulajdonában vannak. 

 

Mint az emlékév egyik szervezője  Weinreich László, a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter menedzsere elmondta, elsődleges céljuk, hogy a város lakóival szeretnék ismét felfedeztetni Gebauer Ernőt, ezért is szervezték meg az emlékévet, amelyben szerepet vállalt Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár is.

 

Szólt arról is, májusban a festőművész életét és munkásságát kiállításon mutatják be, amelynek gerincét  a művész hagyatéka, múzeumokban őrzött festményei, a templomi freskóiról készült fotók, valamint magánszemélyektől erre az alkalomra kapott művek adják. A program részét képezik azok a túrák és séták, amelynek során Gebauer Ernő freskóit ismerhetik meg az érdeklődők.

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>