. Ma Márk napja van.
Kulturális kavalkád a Hamerliben
2011-09-08 15:56:58
Kulturális kavalkád a Hamerliben

Kulturális kavalkád a Hamerliben

Kulturális kavalkád helyszíne lesz a Hamerli ház Pécsett. A Kulturális Örökség Napjai nevet viselő a  megyeszékhely nevezetességeit bemutató eseménysorhoz idén  csatlakozott a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter és Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár is, melynek részeként megnyitja a Király utca 9. szám alatt található  épületegyüttes kapuit  a nagyközönség előtt. Az itt működő, a könyvtár munkatársai és  pécsi civilekkel  által létrehozott Retro Könyvvásár   programja pedig kibővül épületbejárással és kulturális bemutatókkal.

 

 

A pécsi belváros közkedvelt sétálóutcájában álló épület a XIX. század elejétől a Hamerli család vaskereskedésének, raktárának és lakásának adott otthont. Az  elmúlt évtizedekben a Városi Könyvtár, valamint a Kilenc Király Gyermekkönyvtára működött itt. Jelenleg az udvari több emelet magas téglaépület a Csorba Győző Megyei - Városi Könyvtár raktáraként működik.


Az épületkomplexum a Kulturális Örökség Napjain szeptember  17-18-án ismét élettel telik meg. A kulturális kavalkád során számos módon idézik meg a rendezők  a pécsi nagyok  - Tüskés Tibor, Várkonyi Nándor, Csorba Győző, Weöres Sándor, és természetesen  a Hamerli család -  emlékét.  Óránként  szakavatott kísérő vezetésével épületbejárásra kerül sor  10 és 19 óra között. Ennek során az érdeklődők bejárhatják a könyvraktár minden szintjét, megismerhetik annak szerepét egy könyvtár életében,  az alkalmi tetőgalériában pedig Komlós Attila pécsi fotóiból összeállított, "Figyelj a részletekre" című kiállítás lesz látható.

Az egykori gyermekkönyvtár helyiségeiben Hamerli Antal 1939-ben készült, Pécsről szóló rövidfilmjét vetítik majd, a falakon pedig Weinreich László pécsi magángyűjtő számolócédulákból összeállított  kiállítása  lesz megtekinthető. A hírlapolvasóban a KuPé Folyóirat irodalmi performance szórakoztatja a közönséget. A séta zárásaként a vendégek  megtekinthetik a  kapualjban a régi pécsi hirdetésekből rendezett alkalmi tárlatot. S ugyanitt, a nap zárásaként, szeptember 17-én  este nyolckor felgördül a Sámli Színház függönye. A Pannon Klassz Közösség és a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium  növendékeiből alakult alkalmi társulat előadását tekintheti meg a  nagyérdemű.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>